Jak wykiełkować nasiona? 0
Jak wykiełkować nasiona?

 

Breeders for Growers

 

Podczas produkcji nasion skupiamy naszą uwagę między innymi na tym, aby posiadały one grubą powłokę, dzięki temu można je dłużej przechowywać i są one odporne na uszkodzenia, choroby oraz zmiany klimatu otoczenia. Czasem, szczególnie u początkujących plantatorów, którzy wybiorą trudną metodę germinacji, może ona mieć wpływ na ilość wykiełkowanych nasion. Zapewniamy was, że każda partia wyprodukowanych przez nas nasion jest przed wprowadzeniem do sprzedaży testowana, także pod tym kątem. Tym samym jesteśmy pewni, że nasze ziarno zachowuje przynajmniej 90% skuteczność kiełkowania. Jeżeli wynik jest niższy nie wystawiamy ich do sprzedaży.

 

Co zrobić aby nasze nasiona zachowały 90% kiełkowania?

 

  1. Po otrzymaniu nasion jeśli nie będą kiełkowane  prosimy o przechowywanie ich w lodówce. Przechowuj je w pojemniku, który będzie chronił je przed wilgocią.
  2. Przede wszystkim postaraj się zachować maksymalną higienę. Najlepiej dobrze umyj ręce lub zamocz w alkoholu izopropylowym narzędzie, którym będziesz dotykał nasion
  3. Włóż nasiona do naczynia z odstaną wodą na maksymalnie 24 godziny. Woda musi być pozbawiona chloru, w innym wypadku możemy mieć problem z wykiełkowaniem nasion.
  4. Włóż naczynie z nasionami do zaciemnionego miejsca na 48h. Temperatura otoczenia powinna mieć przynajmniej 21 stopni C. Najlepsza temperatura do kiełkowania to 25-28 stopni. Temperatura musi być stabilna.
  5. Zajrzyj do szafki po 48h. Większość nasion powinna być wykiełkowana.
  6. Zdezynfekowaną pensetą złap za skorupkę i umieść kiełek we wcześniej podlanej ziemi korzonkiem "do dołu". Zasyp delikatnie ziemią nasionko, tak aby nie dochodziło do niego światło. Pamiętaj aby używać odchlorowanej wody.

 

Co możesz zrobić dodatkowo, aby mieć większą pewność wykiełkowania?

 

  • dodaj do wody, w której kiełkują nasiona kropelkę First Feed
  • możesz dodać kilka kropel wody utlenionej. Jedak pamiętaj! Zbyt duża dawka wody utlenionej może spowodować, że nasiona będą miały problem z wykiełkowaniem.
  • Opcją ryzykowną jest przeprowadzenie procesu tzw. skaryfikacji, czyli delikatnego nacięcia spoiwa skorupki wysterylizowaną żyletką. Niestety zbyt głębokie nacięcie spowoduje uszkodzenie korzenia, a co za tym idzie zabicia ziarna.
  • nie zatapiaj nasion "na siłę". Jeżeli unoszą się na powierzchni, to dobrze.
  • możesz użyć też lekko gazowanej wody, aby CO2 przeniknął do nasion stymulując ich kiełkowanie.
  • sprawdź i wyreguluj ph wody w przedziale 5,8-6,2

 

Czego nie robić podczas kiełkowania nasion?

 

  • nie pozostawiaj wykiełkowanego korzonka w kontakcie z powietrzem (tlenem)
  • nie pozostawiaj nasiona zbyt długo w kontakcie z wodą. Maksymalny czas to 72h. Od 5 dnia trzymania nasion w wodzie zaczyna wytwarzać się pleśń.
  • nie wystawiaj nasion na zmienne warunki klimatyczne. Zbyt częste wachania temperatury spowodują, że nie będą kiełkować.
  • nie pozwól aby korzeń, który wydostaje się z łupinki był zbyt długi
  • nie wsadzaj nasion zbyt głęboko, najlepsza głębokość to 1cm. Jeśli chcesz być bardziej szczegółowy/a to zalecamy sadzenie nasion na głębokości równej dwukrotnej średnicy.
  • nie dawaj za dużo nawozów. Gleba powinna być uboga w składniki odżywcze.
  • nie podlewaj zbyt dużo. Gleba powinna być porowata.
  • jeżeli klimat gdzie wysiewasz nasiona jest nieodpowiedni to nie zalecamy kiełkowania bezpośrednio w ziemi.
  • kiedy kiełek po wyjściu z ziemi wciąż będzie posiadał łupinkę i nie będzie mógł się sam jej pozbyć, to tylko w tym wypadku należy podjąć interwencję. Bardzo delikatnie, czystymi rękoma zdejmij łupinkę z listka, nie dotykając łodyżki.

 

Przechowywanie nasion

 

  • Prawidłowo przechowywane nasiona potrafią bez problemu kiełkować nawet po 10 latach i dłużej.
  • najlepsza temperatura do przechowywania nasion, to 6-8 stopni Celsjusza.
  • chroń nasiona przed wilgocią i zbyt wysoką temperaturą i przechowuj, najlepiej w szklanych pojemnikach lub specjalnych plastikowych.
  • możesz umieścić w pojemnikach suchy ryż lub żel krzemionkowy.

 

Breedbros

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium