Terpinator nawóz do roślin więcej żywicy terpeny polepsza zapach i smak

TERPINATOR  ZWIĘKSZA PRODUKCJĘ TERPENÓW i ŻYWICY, POPRAWIA ZAPACH,
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 89,00 zł 89.00
ilość szt.
Zyskujesz 17 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.5
Producent: Rhizoflora
Kod produktu: 5B1C-614D5

Opis

Terpinator nawóz do roślin więcej żywicy terpeny polepsza zapach i smak

Terpinator to oryginalny dodatek do nawozu zwiększający stężenie terpenów, zaprojektowany w celu poprawy stężenia terpenów w twoich roślinach.

Terpinator jest wynikiem wieloletnich prób oddanego zespołu profesjonalnych kultywatorów, którzy chcieli nieco więcej od swoich zbiorów. Więcej smaku, więcej aromatu – bez względu na roślinę. Wiedzieli, że kluczem do uzyskania wyników, których szukali, są terpeny – elementy budulcowe olejków eterycznych znajdujących się w większości roślin i kwiatów.

 

TERPINATOR może być stosowany przez cały cykl życia rośliny.

  • Wegetacyjne fazy wzrostu: Dodaj 1,25 - 2,5 ml na litr wody.
  • Etapy reprodukcji i zawiązywania owoców: Dodać 2,5 - 7,5 ml na litr wody.

 

 

  • TERPINATOR można go stosować z dowolnym programem podłoży uprawowych, nawozem lub programem odżywek.
  • TERPINATOR ma neutralne pH.
  • Terpinator można podawać przy każdym podlewaniu
  • W przypadku systemów hodowli głębinowych: zmieniaj zbiornik raz na 3-5 dni. Utrzymuj napowietrzanie zbiornika podczas korzystania z Terpinator
  • Bezpieczny do stosowania we wszystkich wtryskiwaczach nawozów
  • Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego
  • NIE używać jako sprayu dolistnego

 

Jak działa terpinator:

Po aplikacji Terpinator wędruje do komórek roślinnych w bezpośrednim kontakcie z warstwą naskórka rośliny.

Terpinator jest następnie przechowywany w komórkach roślinnych i umieszczany w magazynie za pomocą potencjatorów bioosmotycznych, aż będzie gotowy do użycia.

Terpinator zwiększa zdolność roślin do wytwarzania miejsc gruczołów, będąc łatwo dostępnym jako budulec dla metabolitów wtórnych.

Dostarczając niezbędnych elementów budulcowych dla metabolitów wtórnych i liczby trichomów.


POTAS (K) I TERPINATOR
Potas (K) znajduje się w większości gleb we względnych ilościach. Wiele gleb może zawierać K, ale K jest nierozpuszczalny, ponieważ wiąże się z wieloma składnikami gleby, takimi jak mika, próchnica czy glina. Potas jest wchłaniany przez rośliny w formie kationowej, czyli K+. Z tego powodu K najlepiej dostarcza się roślinom z zewnętrznego źródła w postaci rozpuszczalnej (K+). Siarczan potażu jest jednym z takich źródeł przyswajalnego K dla pobierania roślin. Dla roślin uprawianych w szklarniach i hydroponicznie, rozpuszczalna forma K jest najlepszym źródłem dla rośliny. Rośliny uprawiane na zewnątrz potrzebują jeszcze więcej K w zależności od rodzaju gleby, ponieważ większość gleb rodzimych i komercyjnych produktów glebowych zawiera związany K.

Potas jest jednym z najbardziej mobilnych pierwiastków w ciele rośliny, ponieważ znajduje się w głównych tkankach, narządach i wewnątrz każdej komórki rośliny. Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania reakcji enzymatycznych zachodzących w najbardziej zewnętrznych warstwach ciała rośliny (naskórek, włosie). Ze względu na wysokie stężenie w cytozolu i chloroplastach spowoduje, że pH tych obszarów będzie wynosić od 7 do 8, co jest niezbędnym warunkiem prawidłowego funkcjonowania enzymów. Osiąga się to, ponieważ K neutralizuje rozpuszczalne i nierozpuszczalne aniony makrocząsteczkowe. Potas aktywuje enzymy, wywołując zmiany konformacyjne w białku enzymatycznym. Zmiany te zwiększają szybkość reakcji katalitycznych, a także mogą zwiększać powinowactwo enzymu do jego substratu. Na przykład enzym syntaza skrobi katalizuje przenoszenie glukozy do cząsteczek skrobi. Potas jest najskuteczniejszym kationem jednowartościowym zwiększającym aktywność enzymów.

Potas bierze udział w osmozie i równowadze jonowej oraz w otwieraniu i zamykaniu aparatów szparkowych; krytyczny, na czas aktywator najważniejszych enzymów roślinnych. Wychwyt jonów przez komórki roślinne powoduje pobieranie wody do cytoplazmy komórki roślinnej. Jony potasu zmieniają potencjał osmotyczny w komórkach roślinnych, działając jako substancja rozpuszczona, jednocześnie utrzymując ciśnienie turgorowe komórek. Turgor to ciśnienie, jakie wywiera komórka, gdy wnika do niej woda. Rośliny więdnące straciły ciśnienie turgorowe w komórkach tworzących ciało rośliny.

Wysoki potencjał osmotyczny w centralnym cylindrze naczyniowym korzeni rośliny jest warunkiem wstępnym dla turgorowego transportu składników odżywczych w tkance, która dostarcza wodę do wszystkich części rośliny. Bez odpowiedniej ilości K w cylindrze naczyniowym roślina nie może pobierać wody i składników odżywczych w sposób, który pozwala roślinie rozwijać się w warunkach szybkiego wzrostu.

Potas odgrywa również silną rolę w syntezie białek. Ponownie, tworzenie i aktywacja krytycznych enzymów (np. reduktazy azotanowej) jest ograniczona przez obecność K w komórkach rośliny. Synteza białek jest niezbędna do produkcji rozpuszczalnych związków azotu, takich jak aminokwasy, azotany itp.). W przypadku braku białek rośliny nie mogą prawidłowo rosnąć i zawiązywać owoców ani prawidłowo uformować korzeni.

Rozbudowa komórek w organizmie rośliny nie może nastąpić bez potasu. Stężenie K w komórkach roślin ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego potencjału osmotycznego i pH cytoplazmy komórki. Potas i cukry współpracują ze sobą, umożliwiając komórkom roślinnym namnażanie się w przyspieszonym tempie.

Potas jest głównym substytutem tego, jak liście mogą się poruszać. Liście muszą zorientować się w pozycji światła, czy poruszać się, aby lepiej przechwycić światło, czy odsunąć się, jeśli światło jest zbyt intensywne. Na przykład zmiany w ciśnieniu turgorowym w ogonkach liściowych i wokół nich, spowodowane prawidłowym stężeniem potasu, pozwalają liściowi orientować się we właściwym kierunku. Ponieważ rośliny prowadzą siedzący tryb życia i nie mogą wstać i chodzić, jest to jedyny sposób, w jaki mogą przechwycić odpowiednią ilość światła, aby wyżywić się, zawiązać owoce i rozmnażać.

W przypadku roślin uprawianych w szklarniach o wysokiej intensywności, roślina będzie potrzebować więcej potasu, aby pomóc w zarządzaniu sposobem, w jaki roślina pije wodę. Pory, które umożliwiają roślinie wciąganie CO2, a H20 i O2 na zewnątrz, nazywane są stomatami. Komórki te są regulowane przez gęstość K wokół nich. Jeśli poziomy K są nieprawidłowe, roślina straci więcej wody, ze skorelowanym spadkiem ciśnienia turgoru. Prawidłowe poziomy K pozwalają tym wyspecjalizowanym komórkom otwierać się i zamykać w razie potrzeby.

Potas odgrywa kluczową rolę w ruchu węglowodanów, ponieważ K+ wspomaga ładowanie sacharozy z lokalizacji źródłowych (np. liści) do układu naczyniowego rośliny. Siły osmotyczne spowodowane przez obecność K+ działającego z niektórymi enzymami roślinnymi pomaga utrzymać ruch sacharozy w organizmie rośliny i zapewnia jej dystrybucję do organów roślinnych.

Ogólnie rzecz biorąc, K+ jest jednym z najważniejszych makrominerałów, aby roślina mogła prawidłowo rosnąć. Potas jest potrzebny roślinie w każdym aspekcie jej cyklu życiowego, od kiełkowania nasion po fazy wegetatywne i zawiązywanie owoców. W przeciwieństwie do azotu i fosforu potas nie wchodzi w skład żadnego składnika roślin. Ponieważ K+ jest magazynowany w cytoplazmie komórkowej i soku roślin, musi być dostarczany roślinie przez cały czas. Potas odpowiada za komórkową regulację ponad 60 różnych enzymów w tkankach merystematycznych. Podsumowując, K+ odpowiada za regulację aktywności enzymów, regulację CO2 i wody poprzez osmoregulację aparatów szparkowych rośliny i jest niezbędna do produkcji ATP. Dzięki zapewnieniu roślinom odpowiednich form i ilości dostępnego potasu, zapewniony jest prawidłowy wzrost od nasion do zawiązków owoców.

 

Opinie o produkcie (0)

Submit
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium