Większość pokarmów roślinnych pochodzi z węgla, wodoru i tlenu w powietrzu i wodzie. Nawóz i materia organiczna znajdująca się w glebie, dostarcza resztę składników odżywczych. Często jednak warunki glebowe wymagają wzmocnienia, aby pomóc roślinom dobrze się rozwijać. Rodzaje składników odżywczych, których rośliny potrzebują, różnią się od ludzi; jednak niektóre badania wskazują, że rośliny mogą czerpać konkretne korzyści z zastosowania witamin.
Podstawowe żywienie roślin
Makroskładniki takie jak azot, fosfor i potas z czasem wyjaławiają glebę, co wymaga wzbogacenia gleby w odpowiednie substancje, aby przywrócić równowagę i pomóc roślinom osiągnąć najlepszy potencjał wzrostu. Różne rośliny mają różne preferencje dotyczące optymalnego poziomu tych składników odżywczych, szczególnie w odniesieniu do azotu. Na przykład zbyt duża ilość azotu hamuje produkcję pomidorów, podczas gdy zioła, szpinak i brokuły silnie odżywiają się tym składnikiem odżywczym i wymagają wysokiego poziomu, aby dobrze rosnąć. Zawartość wapnia, magnezu i siarki najczęściej występuje w glebie w zbyt niskich ilościach, aby wywoływać obawy o nieprawidłowy wzrost, ale jeśli gleba nie ma tych kluczowych składników, można je również dodać, aby poprawić jej jakość. Mikroelementy: bor, mangan, miedź, cynk, chlor, nikiel, kobalt i molibden są składnikami, których rośliny potrzebują w małych ilościach, a ich brak nie powoduje większych problemów.
Witamina E
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Toronto i Michigan State University wskazują, że suplementy witaminy E zmniejszają podatność rośliny na niskie temperatury. Rezultatem może być rozwój odpornych na zimno gatunków roślin, które przyniosłyby korzyści ogrodnikom w chłodniejszym klimacie. Witamina E umożliwia transport błonowy substancji odżywczych w niskich temperaturach, wpływa na tworzenie kalozy w komórkach, która uniemożliwia transport składników pokarmowych, dzięki temu rośliny mające duże stężenie witaminy E są lepiej odżywione w nieprzyjaznych warunkach np. wysoko w górach, daleko na północy i południu, rośliny z dostateczną ilością witaminy E produkują więcej nasion i większe owoce, gromadzą więcej materiałów zapasowych. Wzbogacenie roślin nawozami z witaminą E pozwoli lepiej dostosować się roślinom z innych stref klimatycznych zwiększając mrozoodporność.
Witamina C
Profesor biochemii Riverside, Daniel Gallie z University of California, wskazuje, że witamina C zwiększa u roślin tolerancję na smog, poprawia proces fotosyntezy i sprawia, że owoce są bardziej pożywne. Jego odkrycia donoszą, że suplementacja witaminą C działa jako ochrona przed ozonem, najbardziej szkodliwą częścią smogu, zmniejszając brązowe plamy, unikając zahamowania wzrostu i zwiększenia plonów. Wcześniej witamina C była uważana za przeciwutleniacz, który pomagał chronić rośliny przed skutkami działania słońca, takimi jak susza i promieniowanie UV, aby pomyślnie zakończyć fotosyntezę.
Witamina D3
Witamina D3 pomaga w tworzeniu korzeni i kiełkowaniu nasion, wyjaśnia "Journal of Growth Regulation Regulation". W artykule z 1987 roku, zatytułowanym "Badanie działania substancji witaminy D3 na wzrost substancji", niemieccy naukowcy badali wpływ witaminy D3 na dwie różne rośliny, które nie były wystawione na działanie promieni słonecznych. Witamina pomogła wyrosnąć sadzonkom drzewa os., Zwanego Populus tremula, i umożliwiła kiełkowanie nasion sałaty Grand Rapids, znanej również jako Lactuca sativa.
Witamina B1 i B2, B5, B6, B9, B12
Witamina B1 stymuluje wzrost korzeni, ułatwia przyjęcie się szczepek i klonów, przyspiesza regenerację po zaszczepieniu gałązkami innych gatunków, rośliny wzbogacone witaminą B1 lepiej rosną, są silniejsze i odporniejsze na choroby, spełnia rolę w rozkładzie cukrów złożonych m. in. skrobii, kalozy na proste węglowodany, jest tez składnikiem akceptora fotonów w czasie fotosyntezy. Witamina B2 ma udział w procesach energetycznych komórek. Witamina B5 to składnik koenzymu A, który jest ważnym enzymem przenoszącym grupy acylowe w cyklu kwasu cytrynowego i fotosyntezie. Witamina B6 jest składnikiem enzymów biorących udział w metabolizmie. Witamina B9 bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych. Witamina B12 pomaga roślinom rosnąć pod wodą i warunkach wysokiej wilgotności, algi tworzą ją same, inne rośliny musza pobierać ją z zewnątrz, w terenie pobierają ją z nawozu organicznego (rozkładających się szczątków). Witaminy z grupy B odgrywają rolę w zmniejszaniu stresu oksydacyjnego spowodowanego nadmierną temperaturą (gorącą lub zimną), dużymi stężeniami soli, narażeniem na promieniowanie ultrafioletowe lub warunkami suszy. Ta aktywność wciąż jest daleka od ideału, ale wydaje się, że niektóre enzymy biorące udział w naprawie i ochronie przed takimi uszkodzeniami wymagają kofaktorów pochodzących z witaminy B. Witaminy z grupy B (i prawdopodobnie inne) są na tyle ważne w roślinach, że posiadają szlaki naprawcze do korygowania defektów u roślin.
Witamina A
W roślinach witamina A nie istnieje, ale blisko spokrewnione formy prekursorowe witaminy A występują, czasami w dużej ilości, w postaci karotenoidów. Karotenoidy są kolorowymi związkami (czerwonymi, żółtymi i pomarańczowymi) potrzebnymi do pochłaniania energii świetlnej podczas fotosyntezy, a także do ochrony przed fotooksydacją w warunkach dużego natężenia światła.
Witamina K
Witamina K filochinon to akceptor elektronów w procesie fotosyntezy, uczestniczy w szlaku elektronów.
Produkty bogate w łatwo przyswajalne dla roślin witaminy to Super Vit, Nirvana, Organic B-1, oraz preparaty, które w swoim składzie zawierają nie tylko witaminy tj. Alga-C, Alg-a-Mic, Amino Xtreme.