Żeby uzyskać w pełni wartościowe medium, w którym uprawiać będziemy rośliny musimy uzupełnić ją w różne składniki organiczno-mineralne, które zapewniają wszystkie niezbędne składniki odżywcze w całym cyklu upraw.
Podstawową ideą tej metody jest nakarmienie gleby najlepszymi elementami, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych do żywienia i tworzenia zrównoważonej sieci pokarmowej gleby (bakterie, grzyby, pierwotniaki, nicienie itp.). Ta mikrobiologia odpowiada za ochronę i odżywianie roślin w możliwie najbardziej naturalny sposób. Żeby uzyskać taką glebę należy zmieszać podłoże uprawne z tymi substancjami.
Kieruj się:
-
UŻYWAJ WYSOKIEJ JAKOŚCI SKŁADNIKÓW
Optymalne wyniki z najlepszymi surowcami.
-
Z NIECHLOROWANĄ WODĄ
Chlor niszczy życie w glebie.
-
UŻYJ PONOWNIE PODŁOŻA
Zmniejsz koszta dla siebie i środowiska.
Korzyści z uprawy live soil w porównaniu do innych metod:
- Bogatsze aromaty.
- Bogatsze smaki.
- nieinwazyjne uprawy dla naszej planety
- Bez utraty wydajności.
- Używamy tylko wody lub niewielkich ilości bazowych składników naturalnych.
- Żywa gleba, którą możemy wykorzystać trzykrotnie.
Składniki i właściwości
Przedstawiamy listę referencyjną wiedzy o składnikach i ukazujemy ogromną różnorodność naturalnych elementów, którymi dysponuje natura. Stosowanie wszystkich wymienionych składników jest akceptowane w rolnictwie ekologicznym.
SUROWCE WARZYWNE
Lucerna (Medicago sativa) jest najlepszym roślinnym źródłem azotu. Lucerna ma korzenie, które normalnie opadają na około 50 cm w glebę i wchłaniają wapń, siarkę, magnez, bor, żelazo i cynk. Sproszkowana służy do odżywiania roślin i tworzenia bariery przed chorobami gleby. Jest bardzo bogata w naturalne cukry, a gdy te cukry są rozkładane, tworzą alkohol zwany triakontanolem. Główną zaletą triakontanolu jest to, że aktywuje on wszystkie organizmy w glebie, poprawiając wydajność sieci pokarmowej gleby. Jest naturalnym źródłem witamin A, C, E i K4.
Pokrzywa (Urtica Diotica) jest bardzo bogata w chlorofil i azot, dzięki czemu jest idealnym pokarmem dla roślin w całym cyklu wzrostu. Ponadto pokrzywa zawiera duże ilości witamin A, C, B2, B5, kwasu foliowego, pierwiastków śladowych, aminokwasów, żelaza, potasu, manganu i wapnia, które wspomagają zdrowie roślin. Herbata z pokrzywy stosowana w aplikacji dolistnej wzmacnia rośliny przed szkodnikami i chorobami.
Skrzyp Polny - roślina ta służy do zapobiegania większości chorób grzybiczych świata roślin. Jej działanie opiera się na dużej ilości kwasu krzemowego, która wytwarza i koncentruje w swoich tkankach. Jest również skuteczna jako środek odstraszający owady i roztocza, takie jak czerwony pająk i mszyca.
Korzeń Rabarbaru (Rheum officinale) - rabarbar zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego potas i łatwo przyswajalnego azotu oraz naturalnej krzemionki. Pomaga także roślinom wchłonąć więcej płynów, co pomaga w suchych obszarach. Zawiera przyswajalną witaminę C, która pomaga wzmocnić ścianę komórkową roślin. Stosowany w glebie stanowi kompletne źródło pożywienia dla sieci troficznej gleby.
Korzeń łopianu (Arctium lappa), oprócz witamin i pierwiastków śladowych, zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego potasu. Stanowi naturalne wsparcie immunologiczne, które pomaga roślinom w walce z patogenami. Grupą tych składników są fitosterole, które pomagają wzmocnić ściany komórek roślinnych. Naturalne cukry, które zawiera, zasilają sieć pokarmową gleby.
Kelp (Ascophyllum nodosum) jest szczególnie bogaty w jod, wapń, chlorofil, żelazo oraz bogactwo witamin. Zawiera również fitohormony, które pomagają w ekspansji korzeni, owocowaniu i kwitnieniu. Wykazano, że ma działanie bio-stymulujące, które pomaga przezwyciężyć okresy stresu biotycznego i abiotycznego, takiego jak stres wodny lub stres spowodowany niskimi temperaturami. Głównymi składnikami nadającymi mu te wyjątkowe właściwości roślinom są: betainy, mannitol, kwas alginowy, polifenole, fukany i laminaryna. Jako poprawkę, wodorosty poprawiają zdolność zatrzymywania wilgoci przez glebę, ze względu na wysoką zawartość błonnika. Wspomaga również aktywność pożytecznych mikroorganizmów. Najbardziej zalecane jest stosowanie wodorostów z bardzo czystych wód, takich jak te za kołem podbiegunowym.
Spirulina (Arthrospira platensis) to alga zawierająca bardzo duże ilości azotu, witamin i pierwiastków śladowych, które są łatwo przyswajalne. Działa pobudzająco na układ odpornościowy, pomagając zapobiegać chorobom. Jako poprawka jest świetnym aktywatorem mikrobiologii.
SUROWCE POCHODZENIA ROŚLINNEGO
Melasa jest bogata w minerały, szczególnie potas, pierwiastki śladowe i witaminy. Melasa dostarcza węglowodanów potrzebnych mikroorganizmom do odżywiania, dlatego zaleca się jej stosowanie podczas przygotowywania herbat kompostowych.
Cukier trzcinowy nierafinowany istnieją różne rodzaje cukru, które nie przeszły chemicznej rafinacji. Różne właściwości można znaleźć w zależności od procesów, którym poddawany jest bulion z trzciny cukrowej (odparowanie, wirowanie…) Podobnie jak melasa, dostarcza węglowodanów, których potrzebują mikroorganizmy, dlatego zaleca się stosowanie go od czasu do czasu do przygotowania herbat kompostowych . Dostarcza również różnych pierwiastków śladowych dla łatwej asymilacji.
Leonardyt to nawilżona substancja roślinna, bardzo bogata w materię organiczną, w pośrednim stanie przemiany między torfem a węglem brunatnym. Wywodzi się z zakopywania materiałów roślinnych przez miliony lat i zwykle znajduje się w górnych warstwach kopalni odkrywkowych węgla brunatnego. Leonardyta nie ma określonych i równych cech i bogactw. Jego bogactwo zmienia się w zależności od zawartości materii organicznej i rodzaju roślinności, z której powstał, a także od położenia lub głębokości pozostawionej gleby. W konsekwencji procentowa zawartość materii organicznej, stopień jej humifikacji, skład kwasów huminowych i fulwowych, zawartość krzemu i mikroelementów różnią się w zależności od pochodzenia leonardytu.
Właściwości leonardytu sprawiają, że idealnie nadaje się do stosowania jako poprawka, poprawiająca właściwości fizykochemiczne gleby i zapewniająca schelatowane mikroelementy dzięki działaniu kwasów huminowych.
Kwasy huminowe i fulwowe - Kwasy huminowe, w rozumieniu rolnictwa, obejmują kwasy huminowe i kwasy fulwowe. Pochodzenie może być zróżnicowane, jednak większość kwasów huminowych na rynku pochodzi z Leonardite, które ze względu na swoje właściwości uznawane są za najlepsze i najwyższej jakości właściwości agronomiczne. Kwasy huminowe, z agronomicznego punktu widzenia, służą do poprawy struktury gleby. Jego struktura molekularna jest większa niż kwasów fulwowych, ich rozkład przez czynniki mikrobiologiczne jest wolniejszy, co stopniowo poprawia pojemność fizyki gleby (retencja wody ), właściwości chemiczne (zdolność do wymiany kationów) i biologię (wzrost populacji bakterii).
Kwasy fulwowe służą do stymulowania rozwoju korzeni. Są mniej złożonymi strukturami molekularnymi i mogą by wchłaniane przez rośliny (kwasy humusowe nie mogą być wchłaniane). Kwasy humusowe i fulwowe można stosować przez cały cykl wegetacyjny. Dzięki swoim właściwościom ma dużą zdolność ulepszania wszystkich rodzajów gleb: poprawia napowietrzanie gleb gliniastych; zwiększa zdolność retencji wody w glebach piaszczystych; i pomaga odzyskać strukturę zerodowanych gleb.
Kompost warzywny - roślinny nawóz pozyskiwany jest w wyniku naturalnego rozkładu szczątków roślinnych przez mikroorganizmy, któremu sprzyja temperatura, wilgotność i napowietrzanie w mniej lub bardziej wydłużonym czasie w zależności od warunków. Rezultatem jest produkt bogaty w składniki odżywcze i inne związki, które po dodaniu do gleby aktywują rodzime mikroorganizmy, sprzyjając cyklom biogeochemicznym, a wraz z nimi zdrowie gleby. Dzięki temu roślina rozwija się z większą energią i odpornością na szkodniki i choroby. Kompost roślinny jest używany jako produkt bazowy do przygotowania herbaty kompostowej.
SUROWIEC POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
Mączka Kostna - powoli uwalniana naturalna odżywka zawierająca dużo fosforu i wapnia oraz trochę azotu. Stymuluje ukorzenianie, wzrost, wchłanianie składników odżywczych i kwitnienie roślin. Zwiększa się zawiązywanie owoców. Wzmacnia wigor i siłę w walce ze szkodnikami i zewnętrznymi negatywnymi czynnikami.