Składniki potrzebne do uprawy organicznej metodą Living Soil 0
Super Soil - składniki potrzebne do uprawy organicznej

Żeby uzyskać w pełni wartościowe medium, w którym uprawiać będziemy rośliny musimy uzupełnić ją w różne składniki organiczno-mineralne, które zapewniają wszystkie niezbędne składniki odżywcze w całym cyklu upraw.

Podstawową ideą tej metody jest nakarmienie gleby najlepszymi elementami, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych do żywienia i tworzenia zrównoważonej sieci pokarmowej gleby (bakterie, grzyby, pierwotniaki, nicienie itp.). Ta mikrobiologia odpowiada za ochronę i odżywianie roślin w możliwie najbardziej naturalny sposób. Żeby uzyskać taką glebę należy zmieszać podłoże uprawne z tymi substancjami.

Kieruj się: 

  • UŻYWAJ WYSOKIEJ JAKOŚCI SKŁADNIKÓW

    Optymalne wyniki z najlepszymi surowcami.

     

  • Z NIECHLOROWANĄ WODĄ

    Chlor niszczy życie w glebie.

     

  • UŻYJ PONOWNIE PODŁOŻA

    Zmniejsz koszta dla siebie i środowiska.

     

Korzyści z uprawy live soil w porównaniu do innych metod:

  • Bogatsze aromaty.
  • Bogatsze smaki.
  • nieinwazyjne uprawy dla naszej planety
  • Bez utraty wydajności.
  • Używamy tylko wody lub niewielkich ilości bazowych składników naturalnych.
  • Żywa gleba, którą możemy wykorzystać trzykrotnie.

 

Składniki i właściwości

Przedstawiamy listę referencyjną wiedzy o składnikach i ukazujemy ogromną różnorodność naturalnych elementów, którymi dysponuje natura. Stosowanie wszystkich wymienionych składników jest akceptowane w rolnictwie ekologicznym.

 

SUROWCE WARZYWNE

 

Lucerna  (Medicago sativa) jest najlepszym roślinnym źródłem azotu. Lucerna ma korzenie, które normalnie opadają na około 50 cm w glebę i wchłaniają wapń, siarkę, magnez, bor, żelazo i cynk. Sproszkowana służy do odżywiania roślin i tworzenia bariery przed chorobami gleby. Jest bardzo bogata w naturalne cukry, a gdy te cukry są rozkładane, tworzą alkohol zwany triakontanolem. Główną zaletą triakontanolu jest to, że aktywuje on wszystkie organizmy w glebie, poprawiając wydajność sieci pokarmowej gleby. Jest naturalnym źródłem witamin A, C, E i K4.

 

 

Pokrzywa (Urtica Diotica) jest bardzo bogata w chlorofil i azot, dzięki czemu jest idealnym pokarmem dla roślin w całym cyklu wzrostu. Ponadto pokrzywa zawiera duże ilości witamin A, C, B2, B5, kwasu foliowego, pierwiastków śladowych, aminokwasów, żelaza, potasu, manganu i wapnia, które wspomagają zdrowie roślin. Herbata z pokrzywy stosowana w aplikacji dolistnej wzmacnia rośliny przed szkodnikami i chorobami.

 

 

 

Skrzyp Polny - roślina ta służy do zapobiegania większości chorób grzybiczych świata roślin. Jej działanie opiera się na dużej ilości kwasu krzemowego, która wytwarza i koncentruje w swoich tkankach. Jest również skuteczna jako środek odstraszający owady i roztocza, takie jak czerwony pająk i mszyca. 

 

 

Korzeń Rabarbaru  (Rheum officinale) - rabarbar zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego potas i łatwo przyswajalnego azotu oraz naturalnej krzemionki. Pomaga także roślinom wchłonąć więcej płynów, co pomaga w suchych obszarach. Zawiera przyswajalną witaminę C, która pomaga wzmocnić ścianę komórkową roślin. Stosowany w glebie stanowi kompletne źródło pożywienia dla sieci troficznej gleby.

 

Korzeń łopianu  (Arctium lappa), oprócz witamin i pierwiastków śladowych, zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego potasu. Stanowi naturalne wsparcie immunologiczne, które pomaga roślinom w walce z patogenami. Grupą tych składników są fitosterole, które pomagają wzmocnić ściany komórek roślinnych. Naturalne cukry, które zawiera, zasilają sieć pokarmową gleby.

 

 

Kelp (Ascophyllum nodosum) jest szczególnie bogaty w jod, wapń, chlorofil, żelazo oraz bogactwo witamin. Zawiera również fitohormony, które pomagają w ekspansji korzeni, owocowaniu i kwitnieniu. Wykazano, że ma działanie bio-stymulujące, które pomaga przezwyciężyć okresy stresu biotycznego i abiotycznego, takiego jak stres wodny lub stres spowodowany niskimi temperaturami. Głównymi składnikami nadającymi mu te wyjątkowe właściwości roślinom są: betainy, mannitol, kwas alginowy, polifenole, fukany i laminaryna. Jako poprawkę, wodorosty poprawiają zdolność zatrzymywania wilgoci przez glebę, ze względu na wysoką zawartość błonnika. Wspomaga również aktywność pożytecznych mikroorganizmów. Najbardziej zalecane jest stosowanie wodorostów z bardzo czystych wód, takich jak te za kołem podbiegunowym. 

 

 

Spirulina (Arthrospira platensis) to alga zawierająca bardzo duże ilości azotu, witamin i pierwiastków śladowych, które są łatwo przyswajalne. Działa pobudzająco na układ odpornościowy, pomagając zapobiegać chorobom. Jako poprawka jest świetnym aktywatorem mikrobiologii.

 

 SUROWCE POCHODZENIA ROŚLINNEGO
 
Hydrolizowane wodorosty to wysoce rozpuszczalny ekstrakt otrzymywany w wyniku hydrolizy alkalicznej. Proces ten koncentruje różne korzystne składniki wodorostów, jednocześnie zwiększając ich dostępność. Hydrolizat wodorostów to silny koncentrat witamin, żelaza, jodu, pierwiastków śladowych, fitohormonów, regulatorów wzrostu i innych związków typowych dla wodorostów. Zawiera również zmienną zawartość procentową potasu w zależności od procesu ekstrakcji . Podsumowując, skupia większość korzyści płynących z wodorostów. Może być stosowany zarówno do nawadniania, jak i do aplikacji dolistnej. 

 

 

Melasa jest bogata w minerały, szczególnie potas, pierwiastki śladowe i witaminy. Melasa dostarcza węglowodanów potrzebnych mikroorganizmom do odżywiania, dlatego zaleca się jej stosowanie podczas przygotowywania herbat kompostowych.

 

Cukier trzcinowy nierafinowany istnieją różne rodzaje cukru, które nie przeszły chemicznej rafinacji. Różne właściwości można znaleźć w zależności od procesów, którym poddawany jest bulion z trzciny cukrowej (odparowanie, wirowanie…) Podobnie jak melasa, dostarcza węglowodanów, których potrzebują mikroorganizmy, dlatego zaleca się stosowanie go od czasu do czasu do przygotowania herbat kompostowych . Dostarcza również różnych pierwiastków śladowych dla łatwej asymilacji.

 

Leonardyt to nawilżona substancja roślinna, bardzo bogata w materię organiczną, w pośrednim stanie przemiany między torfem a węglem brunatnym. Wywodzi się z zakopywania materiałów roślinnych przez miliony lat i zwykle znajduje się w górnych warstwach kopalni odkrywkowych węgla brunatnego. Leonardyta nie ma określonych i równych cech i bogactw. Jego bogactwo zmienia się w zależności od zawartości materii organicznej i rodzaju roślinności, z której powstał, a także od położenia lub głębokości pozostawionej gleby. W konsekwencji procentowa zawartość materii organicznej, stopień jej humifikacji, skład kwasów huminowych i fulwowych, zawartość krzemu i mikroelementów różnią się w zależności od pochodzenia leonardytu.
Właściwości leonardytu sprawiają, że idealnie nadaje się do stosowania jako poprawka, poprawiająca właściwości fizykochemiczne gleby i zapewniająca schelatowane mikroelementy dzięki działaniu kwasów huminowych.

 

 

 

 

Kwasy huminowe i fulwowe - Kwasy huminowe, w rozumieniu rolnictwa, obejmują kwasy huminowe i kwasy fulwowe. Pochodzenie może być zróżnicowane, jednak większość kwasów huminowych na rynku pochodzi z Leonardite, które ze względu na swoje właściwości uznawane są za najlepsze i najwyższej jakości właściwości agronomiczne. Kwasy huminowe, z agronomicznego punktu widzenia, służą do poprawy struktury gleby. Jego struktura molekularna jest większa niż kwasów fulwowych, ich rozkład przez czynniki mikrobiologiczne jest wolniejszy, co stopniowo poprawia pojemność fizyki gleby (retencja wody ), właściwości chemiczne (zdolność do wymiany kationów) i biologię (wzrost populacji bakterii).
Kwasy fulwowe służą do stymulowania rozwoju korzeni. Są mniej złożonymi strukturami molekularnymi i mogą by wchłaniane przez rośliny (kwasy humusowe nie mogą być wchłaniane). Kwasy humusowe i fulwowe można stosować przez cały cykl wegetacyjny. Dzięki swoim właściwościom ma dużą zdolność ulepszania wszystkich rodzajów gleb: poprawia napowietrzanie gleb gliniastych; zwiększa zdolność retencji wody w glebach piaszczystych; i pomaga odzyskać strukturę zerodowanych gleb.  

 

Kompost warzywny - roślinny nawóz pozyskiwany jest w wyniku naturalnego rozkładu szczątków roślinnych przez mikroorganizmy, któremu sprzyja temperatura, wilgotność i napowietrzanie w mniej lub bardziej wydłużonym czasie w zależności od warunków. Rezultatem jest produkt bogaty w składniki odżywcze i inne związki, które po dodaniu do gleby aktywują rodzime mikroorganizmy, sprzyjając cyklom biogeochemicznym, a wraz z nimi zdrowie gleby. Dzięki temu roślina rozwija się z większą energią i odpornością na szkodniki i choroby. Kompost roślinny jest używany jako produkt bazowy do przygotowania herbaty kompostowej.

 

SUROWIEC POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO

 

Mączka Kostna - powoli uwalniana naturalna odżywka zawierająca dużo fosforu i wapnia oraz trochę azotu. Stymuluje ukorzenianie, wzrost, wchłanianie składników odżywczych i kwitnienie roślin. Zwiększa się zawiązywanie owoców. Wzmacnia wigor i siłę w walce ze szkodnikami i zewnętrznymi negatywnymi czynnikami.
 

 

 

 

Próchnica dżdżownic

Próchnica dżdżownic, czyli wermikompost, pozyskiwana jest z odchodów dżdżownic hodowanych w odpowiednich warunkach wśród szczątków organicznych . Preparat poprawia strukturę gleby poprzez ułatwienie napowietrzania i retencji wilgoci, wspomaga
wzrost pożytecznych mikroorganizmów oraz zawiera substancje aktywne regulujące wzrost roślin. Wszystko to oznacza, że wkład próchnicy do gleby poprawia plon i zdrowotność upraw. Podobnie jak kompost, humus dżdżownic jest również używany jako produkt bazowy do przygotowania herbaty kompostowej.

 

DODATKI DO WAPNIA

 

Dolomit to dodatek wapienny, który dostarcza wapń i magnez. Posiada właściwości wapna, które pomaga korygować pH w glebach kwaśnych oraz dostarcza wolno uwalniający się magnez. Stymuluje żywotność podłoża, sprzyja pojawianiu się pożytecznych mikroorganizmów i bakterii, usprawniając procesy rozwoju i wchłaniania składników odżywczych.

 

 

Ziemia okrzemkowa to gliniasty wapień pochodzenia roślinnego, powstały w wyniku sedymentacji alg na dnie morskim. Posiada duże ilości krzemu i wapnia. Produkt charakteryzuje się bardzo niską gęstością, co poprawia właściwości odżywcze gleby i chroni rośliny przed szkodnikami. Nie wytwarza odporności u owadów, ponieważ działa fizycznie i mechanicznie, przechodząc przez keratynę skorupy owadów, które mają z nią kontakt. Konserwuje nasiona grzybów, bakterii i owadów, takich jak ryjkowce.

 

 

 

SUROWCE POCHODZENIA MINERALNEGO  

 

Popiół wulkaniczny służy do dostarczania szerokiej gamy minerałów. Może być stosowany jako dodatek lub do nawadniania. Jednym z najczęściej używanych znaków towarowych jest Azomite®. Azomit ® jest produktem mikronizowanym i składa się zasadniczo ze związków krzemu pochodzących z podwodnych erupcji wulkanicznych, zawierających ponad 70 różnych odmian minerałów. Azomit® przyspiesza rozwój korzeni i daje roślinie większą odporność na choroby i szkodniki.

 

 

Bazalt - jest to kamień wulkaniczny o dużej zawartości krzemu, magnezu i pierwiastków śladowych. Zaleca się aplikować go w formie zmikronizowanej w celu przyspieszenia jego przyswajania. Krzem zwiększa naturalną zdolność rośliny do zwalczania pasożytów i chorób. Wśród jego właściwości jest zatrzymywanie azotu i zapobieganie jego utracie w wyniku nadmiaru wody. Daje bardzo dobre efekty na glebach gliniastych.

 

 

 

Skała fosforowa zapewnia bardzo skoncentrowany zaopatrzenie w wapń i fosfor, powolne uwalnianie. Działa hamująco na utratę azotu, która ma miejsce, gdy azot zawarty w glebie wchodzi w reakcję z wapnem i przekształca się
w amoniak. Polecany dla prawidłowego rozwoju wegetatywnego i korzeniowego oraz prawidłowego wchłaniania składników odżywczych. Stanowi naturalną alternatywę dla konwencjonalnych wkładów fosforu.

 

 

Sól Epsom - jest to produkt naturalny, który służy do uzupełniania niedoborów magnezu, podstawowego pierwiastka chlorofilu w procesie fotosyntezy. Jest to bardzo rozpuszczalny produkt, który pozwala szybko uzupełnić niedobory magnezu.

 

 

KORZYSTNE ORGANIZMY 

 

Mikoryza

Rhizobacteria - grupą bakterii najczęściej stosowaną w rolnictwie są PGPR (znane pod akronimem w języku angielskim, ryzobakterie). Rhizobacteria to bakterie związane z korzeniami, które tworzą symbiotyczne relacje z roślinami. W tej grupie ryzobakterii występuje wiele rodzajów, gatunków i szczepów, z których każdy ma inne działanie. Chociaż efekt biostymulacyjny jest doceniany w większości z nich.

 

 

Azotobacter salinestris to Gram-ujemne, normalnie mobilne bakterie. Są one częścią specjalnej grupy mikroorganizmów wiążących azot, ponieważ jako jedyne są jednokomórkowe i mogą wiązać azot w warunkach beztlenowych. Wiązanie azotu jest wytwarzane przez aktywność nitrogenazy enzymu, która, jak to zostanie gwałtownie zahamowany przez tlen, należy zawsze działają w warunkach anaerobowych warunkach Azotobacter salinestris jest zdolny do wytwarzania tego mikro środowisku beztlenowym dzięki wysokiej szybkości oddychania, która zużywa tlenu środowisko bakterii.

 

Bacillus

Bacillus amyloliquefaciens to bakteria o bardzo ciekawym działaniu ochronnym przed patogenami. Wytwarza antagonistyczne metabolity, które powodują powstawanie porów w błonie grzybów chorobotwórczych, co bezpośrednio hamuje postęp
i wzrost tych chorób. Syntetyzuje również surfaktyny, które mają działanie antybiotyczne, które chronią rośliny przed chorobami bakteryjnymi. Inne jego możliwości to synteza celulaz i biofilmu, które umożliwiają kolonizację korzenia oraz rozwój i trwałość w ryzosferze, poprawiając jej ochronę przed patogenami

 

Bacillus licheniformis to bakteria, która poprawia mobilizację i rozpuszczalność składników mineralnych i odżywczych oraz działa ochronnie przed niekorzystnymi warunkami. Jest w stanie solubilizować nieorganiczny K poprzez produkcję kwasów organicznych oraz uwalniać protony w wyniku asymilacji NH4+. Wytwarza również egzopolisacharydy i biofilm, który umożliwia kolonizację ryzosfery, co pomaga roślinie przezwyciężyć okresy stresu.

 

Bacillus megaterium to bakteria rozpuszczająca fosforany (PSB). Jego działanie opiera się na produkcji kwasów organicznych i enzymów fosfatazy, które są zdolne do solubilizacji fosforu unieruchomionej gleby w postaci organicznej lub mineralnej.

 

 

Bacillus subtilis to bakteria o wielu pozytywnych wpływach na rośliny. Poprzez produkcję sideroforów (związków chelatujących żelazo ) generuje konkurencję o dostępne żelazo, ograniczając rozwój fitopatogennych grzybów. Jest również głównym producentem deaminazy ACC, która zmniejsza syntezę etylenu w odpowiedzi na sytuacje stresowe , co skutkuje zwiększoną tolerancją na sytuacje stresowe, takie jak zasolenie i susza. Na uwagę zasługuje również produkcja auksyn, głównie kwasu indolooctowego (IAA), który sprzyja rozwojowi korzeni bocznych i przybyszowych.

 

Trichoderma

Rodzaj trichoderma to grzyby, beztlenowce fakultatywne, występujące w większości naturalnych gleb. Udowodniono wiele korzystnych efektów dla roślin, takich jak:

  • Zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych.
  • Stymulacja wzrostu części nadziemnej i korzenia.
  • Stymulacja kolonizacji ryzosfery przez inne organizmy pożyteczne.
  • Poprawa odpowiedzi mechanizmów obronnych roślin.


Wykazano skuteczność różnych gatunków Trichoderma przeciwko fitopatogennym grzybom. Jego działanie profilaktyczno - lecznicze wynika z różnych naturalnych mechanizmów: Mogą działać pośrednio. Konkurowanie o składniki odżywcze i przestrzeń; modyfikowanie warunków środowiskowych lub promowanie mechanizmów wzrostu i obrony roślin. Może także działać bezpośrednio, za pomocą mechanizmów takich jak mykopasożytnictwo. Najbardziej rozpowszechnione w rolnictwie są Trichoderma koningii i Trichoderma harzianum.

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium