2 600,00 zł
2 399,00 zł
Cena regularna:
2 400,00 zł
Growshop Online - Twój Przewodnik po Świecie Uprawy Roślin
Jak skutecznie stosować wapno w proszku i płynie do nawożenia roślin
Jak przechowywać podłoże glebowe?
Przędziorek czerwony objawy i zwalczanie
Oświetlenie dla roślin
Refraktometr do pomiaru cukru (Brix) w roślinie
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Refraktometr do pomiaru cukru
Refraktometr to instrument używany do uzyskania odczytu w skali Brixa. Ten prosty, ręczny aparat mierzy stopień załamania (lub zgięcia) wiązki światła, która przechodzi przez sok roślinny. Sumienny hodowca o dużej zawartości składników odżywczych przeprowadza regularne, rutynowe pomiary gęstości soków roślinnych w swoim ogrodzie.
Sprawdzenie zwartości Brix (cukier) to łatwy sposób na zrozumienie, jak Twoje rośliny radzą sobie podczas wzrostu. Poziom Brix daje hodowcy wskazówkę, jak zdrowa lub niezdrowa jest roślina. Umożliwia hodowcom wgląd w przyszłość cyklu życia rośliny. Ważne jest, aby mieć poziom brixa na poziomie 12, aby upewnić się, że roślina jest gotowa do dobrego plonu. Dodając suplementy do harmonogramu podlewania, roślina może łatwo przekroczyć poziom 20, który jest najbardziej pożądanym poziomem na rynku konopi.
Odczyty o wysokim współczynniku Brix mieszczą się zwykle w zakresie 20-30. Odczyt wysokiego brixa pokazuje roślinę u szczytu zdrowia. Te rośliny mogą rosnąć szybciej, ważyć więcej i mieć lepszej jakości pąki w porównaniu do innych. W przypadku hodowców produkujących nasiona wyższy brix oznacza, że zostaną wyprodukowane nasiona wysokiej jakości. Nasiona te zazwyczaj lepiej kiełkują, rosną silniejsze i dają kupującemu najlepszą wartość.
Używając prostego refraktometru Brix, hodowcy mogą spodziewać się najcięższych i najsmaczniejszych pąków, jakie kiedykolwiek wyprodukowali.
Zastosowanie:
- pozwala na określenie zawartości cukru (Brix) w roślinie.
- niezbędny przy produkcji wina,
- niezastąpiony przy kontroli owoców w trakcie zbiorów i ich przetwarzania,
- pozwala określić szacunkową ilość cukrów w sokach owocowych, roślinnych, nastawach winnych, beczce piwnej oraz przewidywaną po fermentacji zawartość alkoholu,
- do użytku w terenie, bez konieczności ponownej kalibracji po zmianach temperatury otoczenia.
Skala pomiarowa
- 0 - 90% ± 0,2% - stężenie cukru w skali Brix
- ATC - automatyczna kompensacja temperatury, zapewnia precyzyjne wyniki w zakresie 10 - 30 °C
- Refraktometr służy do odczytu stężenia cukru. Refraktometr posiada skale Brix, z której wyczytamy stężenie cukru w danej substancji.
W zestawie:
- Refraktometr;
- Plastikowe pudełko / etui z gąbką;
- Zakraplacz / pipeta do nakładania roztworu;
- Ściereczka z mikrofibry;
- Mini-śrubokręt do kalibracji.
Jak korzystać z refraktometru optycznego
Weź najnowsze dojrzałe liście, które miały co najmniej dwie godziny pełnego światła słonecznego. Idealnie byłoby, gdyby pomiary były wykonywane codziennie o tej samej porze, dzięki czemu można je porównywać przez cały sezon wegetacyjny.
- Wyciśnij sok z rośliny (z liścia lub łodygi)
- Nałóż 1-2 krople na pryzmat.
- Zamknij osłonę pryzmatu.
- Wskaż źródło światła.
- Ustaw ostrość okularu.
- Przeczytaj pomiar.
- Odpowiednia liczba wskazująca poziom Brix jest tam, gdzie przecinają się pola jasne i ciemne.
Specyfikacja:
Zakraplacz/pipeta do nakładania roztworu | Tak |
Automatyczna kompensacja temperatury (ATC) | Tak |
Mini-śrubokręt do kalibracji | Tak |
Skala pomiarowa zawartości cukru | Brix |
Skala pomiaru (Skala Brixa) | 0-90% ± 0,2% |
Etui | Tak |
Stan | Fabrycznie nowy |
Gwarancja | 12 miesięcy |
Produkt | Refraktometr |
Ściereczka z mikrofibry | Tak |